9 coole weetjes over Schotland

9 coole weetjes over Schotland

landschap in Schotland

Schotland is een van onze favorieten. Zijn eeuwenoude geschiedenis, legendarische verhalen, woeste landschappen en heerlijke eten en drinken kunnen iedereen wel bekoren. Maar er is nog wat meer te weten over Schotland. Hier een leuk lijstje van 9weetjes.

1. Schotse Gin

Schotland staat natuurlijk bekend om zijn whisky, maar je kan er ook terecht voor verschillende soorten gin. Ongeveer 75% van alle Britse gin wordt er geproduceerd! Er zijn meer dan 100 merken, waarvan Hendrick’s misschien de bekendste is.

2. Eilanden

We kennen allemaal wel Isle of Skye, maar wist je dat Schotland er bijna 800 heeft? En maar 130 van die eilanden zijn bewoond. Dus zoek je onbewoonde eilanden, moet je zeker naar Schotland gaan!

3. Eilandhoppen

Dit klinkt heel Mediterraans om te hoppen van het ene Griekse eiland naar het andere, maar dit moet je ook zeker doen in Schotland. Veerboten en vliegtuigen boek je best op voorhand, vooral in het hoogseizoen. De kortste passagiersvlucht ter wereld vliegt in 2 minuten van Westray en Papa Westray (Orkneys).

4. Taal

Schotland heeft maar liefst 4 officiële talen: Engels, Schots, Schots-Gaelisch en de Britse gebarentaal. Het Schots-Gaelisch is een oeroude Keltische taal die van de dialecten van de Goidelische Kelten uit Ierland afstamt.

5. Echo’s

In 1970 was er een echo van maar liefst 15 seconden lang te horen in het Hamilton Mausoleum in Zuid-Lanarkshire. Dat was toen het wereldrecord. Schotland brak zijn eigen record in 2014, toen in de tunnels van Inchindown in de buurt van Invergordon een echo maar liefst 112 seconden duurde!

6. Edinburgh

De hoofdstad van Schotland heeft ook enkele interessante weetjes. Net als Rome is deze stad gebouwd op 7 heuvels. Edinburgh heeft meer monumentale panden dan eender waar in de wereld. De allereerste flatgebouwen ter wereld werden in de 17e eeuw aan de Royal Mile gebouwd. Kortom, Edinburgh staat met recht en reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 

7. Schotland is OUD

Schotland is een oud land met een oude geschiedenis. Zo kan je de  Fortingall Yew ontdekken, een wilg van minstens 3000 jaar oud en het langst levende wezen in Europa. De Calanais Standing Stones op de Buiten-Hebriden zijn een van Europa’s meest complete steencirkels en werden bijna 5000 jaar geleden gebouwd. En op de Orkney eilanden vind je ook resten van een cultuur van 5000 jaar geleden.

8. UNESCO Werelderfgoed

We hadden het al over Edinburgh, maar Schotland heeft nog meer monumenten op die lijst staan. En het heeft UNESCO Muziek-, Ontwerp-, Architectuur- en Literatuursteden. Hier kan je het volledige lijstje vinden:
https://www.visitscotland.com/nl-nl/blog/holiday-ideas/scotlands-award-winners/

9. Mythes en legenden

Met een oude geschiedenis komen ook de sagen, mythes en legenden. Iedereen kent wel het monster van Loch Ness. Het Schotse nationale dier is de mythische eenhoorn. Sinds de 12e eeuw staat de eenhoorn op het wapenschild van Schotland.

Heb je zin om dit prachtige land te ontdekken?

Wij werken speciaal voor jou je eigen gepersonaliseerde rondreis naar Schotland uit.

Ik maak liever een offline afspraak:
☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be

Geschreven voor Tom Vleugels

Photos by Bjorn Snelders on Unsplash

 

MAAK EEN AFSPRAAK