De leukste plekjes tijdens je reis Litouwen!

De leukste plekjes tijdens je reis Litouwen!

Waarom op reis naar Litouwen? Dit jonge land (onafhankelijk sinds 1991) is nog altijd weinig gekend, maar het heeft een enorm rijke geschiedenis. Litouwen is de meest zuidelijke van de Baltische staten. Het is niet zo groot, dus op een dikke week heb je het hele land gezien. Maar wat je ziet, is de moeite waard voor een prachtige rondreis. Ik heb deze rondreis gedaan met de kinderen, 9 en 11 jaar oud. Litouwen is een heel toegankelijk land en ideaal voor een rondreis met kinderen. En er is genoeg variatie om ze geïnteresseerd te houden.

Vilnius

Je reis Litouwen begin je met de hoofdstad Vilnius. De stad is klein en gezellig, wat maakt dat je ze gemakkelijk te voet kan doen. De meeste straten zijn verkeersarm. Je loop er gemakkelijk van restaurant naar restaurant, van winkeltje naar winkeltje en van kerk naar kerk. Er is zelfs een kattencafé!

Het centrum van Vilnius is UNESCO Werelderfgoed. Beklim de heuvel en bezoek het het Gediminas Kasteel. Je kan de steile heuvel te voet overwinnen, maar een treintje brengt je ook naar boven. De beloning is een coole kasteeltoren en een prachtig zicht over de stad.

Wil je nog klimmen, dan is er de toren van de universiteit van Vilnius. Wil je nog hoger, dan is er buiten het centrum nog de televisietoren. Met zijn 326 meter een van de hoogste van Europa.

Het lege platteland

Als je van Vilnius naar het oosten rijdt, richting Wit-Rusland, dan kom je in een leeg platteland. Hier staat het imposante kasteel van Medininkai. Enkel de muren en 1 toren zijn overgebleven, maar je bent onder de indruk van de grootte van dit militaire gebouw. Hier en daar vind je kleine dorpjes met authentieke kerken.

Trakai

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden tijdens je reis Litouwen is het kasteel van Trakai. In het nationale park van Trakai bevinden zich ongeveer 200 meren en meertjes. En op een schiereiland tussen 2 meren liet in de 14e eeuw Gediminas (dezelfde van het kasteel in Vilnius) een kasteel bouwen. Het werd een imposant bouwwerk. Alles wat je denkt hoe een middeleeuws kasteel er moet zijn zien, dat is Trakai, maar veel groter! Het kasteel is ook mooi heropgebouwd, want het gebouw heeft ook geleden onder zijn rijke en turbulente geschiedenis.

Kaunas

Vanuit Trakai vervolgen we de rondreis naar Kaunas. Deze stad is de tweede stad van Litouwen met een pittoreske binnenstad. Ze ligt op de plek waar de rivieren Neris en Nemunas (Memel) samenkomen. Wandel door de binnenstad, neem een kijkje in de Petrus en Paulus kathedraal basiliek (de grootste kerk van de Baltische staten) en geniet van het uitzicht over de stad, te bereiken met een kabelspoorweg. Het stadhuis (ook wel “witte zwaan” genoemd) is een bijzonder elegant gebouw.

De vallei van de Memel

Vanaf Kaunas rijden we verder naar de kust. Je kan de snelle manier nemen en langs de autosnelweg rijden. Maar wij reden langs de vallei van de Memel (Nemunas in het Litouws). Deze rivier slingert door een groen landschap richting Oostzee. Geniet van de vergezicht vanaf 1 van de heuvels (gemakkelijk te bereiken met houten trappen!). Langs de rivier kan je stoppen in een van de dorpjes met kasteel. De tijd leek er stil te staan…

Extra tips die je zeker moet doen!

Verder in het binnenland van Litouwen heb je nog 2 uitschieters. Er is de Heuvel der Kruisen. Dit is wat de naam zegt: een heuvel met enorm heel veel kruisen. Veel gelovigen bezoeken deze plek als herdenking. Het is best indrukwekkend om deze (kleine) heuvel vol kruisen te ontdekken.

En dan is er nog een oude raketbasis van de USSR. Vermits dit een geheime basis was, verwacht geen grote gebouwen. Alles werd zo onopvallend mogelijk gebouwd in een groot bos tussen de bomen. De rit naartoe is mooi. En het ondergrond complex zelf is spannend en akelig tegelijk. De omweg waard!

De kust van Litouwen

De stranden van Litouwen zijn een verplichte stop op je reis Litouwen. Aan de kust zijn de 2 belangrijkste steden Palanga en Klaipeda.

Palanga is een beetje de standaard toeristische kuststad met mooi strand en alle mogelijke animatie die je kan verwachten. Als je dit leuk vindt, absoluut doen!

Klaipeda heeft voornamelijk een Duitse voorgeschiedenis. De binnenstad is niet zo speciaal, maar vanaf daar kan je de ferry nemen naar de Koerse schoorwal. De Koerse schoorwal is een langgerekt eiland van nog geen 4 kilometer breed en maar liefst 100 km lang. De helft van die eiland deelt Litouwen met Rusland (Kaliningrad). Je moet natuurlijk op het Litouwse deel blijven.

Met regelmatige ferry’s kan je naar dit eiland. Je kan met de wagen, maar ook te voet of een fiets huren. Vooral met de fiets heb je de meeste bewegingsvrijheid. Fiets door de mooie bossen, stop langs parelwitte stranden, bezoek 1 van de 4 kleine vissersdorpje.

Klaar voor je eigen gepersonaliseerde reis Litouwen?

Litouwen is een compact land. Op een week kan je al veel van dit land ontdekken. Heb je 2 of 3 weken tijd? Dan kan je een rondreis overwegen door de 3 Baltische staten (Litouwen, Letland en Estland). Wat je ook wil, we stellen met plezier voor jou de ideale rondreis samen.

Zin in Litouwen of je wil je een volledige roadtrip Baltische staten? Vertrek op je volgende Baltische avontuur!

Ik maak liever een offline afspraak:
☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be

Geschreven door Tom Vleugels

 

MAAK EEN AFSPRAAK