Abu Dhabi, Sharja en Dubai bezoeken? Doen!

Abu Dhabi, Sharja en Dubai bezoeken? Doen!

Saadiyat Abu Dhabi

Is Dubai bezoeken de moeite waard? En kan je er ook naartoe met je kinderen? Het antwoord op deze vragen is klaar en duidelijk: absoluut! Net voor de coronacrisis had ik (Jeroen) het geluk enkele van deze emiraten te mogen ontdekken.

Eerst het eiland Saadiyat in Abu Dhabi

Ik kies er bewust voor om ook Abu Dhabi aan te doen, vooraleer Dubai te bezoeken. Dit is en blijft het grootste emiraat en het blijft zich nog steeds ontwikkelen vooral op cultureel vlak. Mijn vlucht van Turkish Airlines landt midden in de nacht op de moderne luchthaven van Abu Dhabi. Ik haal mijn huurwagen op en rijd naar het eiland Saadiyat. Daar ligt het recent geopende Jumeirah hotel. Het is Ć©Ć©n van de 29 luxehotels en resorts op Saadiyat Island. Na een kort nacht ontwaak ik in mijn ruime kamer met een fraai uitzicht op de Perzische golf. Abu Dhabi streeft er naar om het belangrijkste kunstencentrum  van het Midden-Oosten te worden. Daarom werd de kunstmatig aangelegde Saadiyat omgetoverd tot een luxe cultuur-en vakantieresort van wereldklasse. Als absolute kers op de taart werd in 2017 het wereldvermaarde Louvremuseum geopend. De uitgebreide kunstcollectie van de prehistorie tot het heden is zeker een bezoek waard. De tweede nacht verblijf ik ook al in het nieuwe Edition hotel dat gelegen is vlakbij de haven van Abu Dhabi. Het is een eigentijds hotel dat perfect de sfeer uitademt van een stad die zich geruisloos aan het opwerken is tot prominent centrum in het Midden-Oosten. Abu Dhabi wil ook niet langer afhankelijk zijn van haar rijke olievoorraden. Wat me vooral opvalt aan Abu Dhabi is dat het centrum zich zeer ruim uitstrekt. Om tot aan het Yas eiland te geraken met zijn bekende attracties Ferrari en Waterworld moet je al een behoorlijke afstand afleggen.

Dan Dubai bezoeken

De volgende middag rijd ik naar Dubai. Het gebied tussen Abu Dhabi en Dubai is een soort niemandsland midden in de woestijn. Het doet je er weer aan herinneren dat dit gebied eigenlijk kunstmatig ontstaan is. Van zodra je de stad nadert, doemen de eerste hoge gebouwen op. Of je er nu van houdt of niet, het maakt toch onmiddellijk een bijzondere indruk op mij. Dubai is veel kleiner dan Abu Dhabi en toch werkt de stad meer als een magneet op de vele buitenlandse investeerders en bedrijven. Er wordt wel eens gefluisterd dat Dubai vast van plan is om New York van de troon te stoten als meest attractieve stad ter wereld. Aan de continue megalomane bouwwoede in de stad zal het zeker niet liggen. De Expo zal binnenkort nog een extra duw in de rug geven van de nu al uit haar voegen barstende stad aan de kreek.

Hoog, hoger, hoogstā€¦

De 15 kilometerlange kreek vormt het kloppende hart van Dubai en splitst de stad letterlijk in tweeƫn: Deira in het oosten en Bur Dubai in het westen. Het is in Bur Dubai dat de stad ontstond in de 19de eeuw. Hier kan je dichtbij de zee de nog traditionele architectuur bewonderen. Maar de meeste mensen komen natuurlijk naar Dubai om de vele imposante gebouwen te bewonderen. De machtige Burj Al Arab en vooral Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Ikzelf slaap in het gigantische Atlantis The Palm Jumeirah. Het hotel is een attractie op zichzelf en zoals met alles in Dubai, het kan niet grootser en exuberanter. Een ander goed voorbeeld van deze grootheidswaanzin is de Dubai mall met maar oa maar liefst 1200 winkels, een bioscoopcomplex en zelfs een olympische ijspiste! Hier kan je gemakkelijk een paar dagen doorbrengen. Voor wie niet van shoppen houdt, zijn er nog genoeg alternatieven in een stad die nooit verveelt.

Sharja

De laatste dag breng ik nog een bezoek aan het verrassende derde emiraat: Sharja. De stad ligt vlak naast Dubai en je merkt onmiddellijk het verschil als je langs de drukke autosnelweg rijdt. De gebouwen in de stad zijn wat normaler en meer op mensenmaat. Dit emiraat is meer weggelegd voor de cultuurzoeker of iemand die al enkele keren in Dubai is geweest en eens iets anders zou willen beleven. Op wandelafstand van elkaar liggen de erfgoedwijk, de kunstwijk en het mooie Sharja museum of Islamic arts & culture. Andere aanraders in de stad zijn het maritiem museum, het aquarium en het archeologisch museum. De stad is niet voor niets culturele hoofdstad van Arabische wereld geweest in 1998. Ik bezoek het hotel The Chedi Al Bait. Het is het eerste luxehotel van de stad, gebouwd op de originele fundamenten van huizen, die ooit toebehoorden aan de meest gewaardeerde families van het land. De prachtige architectuur van het resort weerspiegelt de Arabische cultuur op een geraffineerde manier. Dit hotel is een echt belevenis en een verademing na de glamour van Dubai. Hier had ik wel graag eens verbleven maar helaas vertrek ik vannacht terug naar Belgiƫ.

Zin gekregen om zelf te ontdekken?

Elk van de Emiraten geven hun geheimen maar langzaam prijs. Wil je Dubai bezoeken? Of Ć©Ć©n van de andere Emiraten zelf te ontdekken? Voor gespecialiseerd reisadvies ben je bij ons aan het juiste adres.

Ik maak liever een offline afspraak:
ā˜Ž 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
šŸ“§ mastersintravel@travel-experts.be

Geschreven door https://www.linkedin.com/in/jeroen-adriaenssens-3b111462/

 

MAAK EEN AFSPRAAK