Wat je moet weten over het EU Digital COVID Certificate

Wat je moet weten over het EU Digital COVID Certificate

Digital Green Certificate

Wat kan het EU Digital COVID Certificate voor jou betekenen en wat kunnen de voordelen voor jou zijn? Met het stijgende aantal vaccinaties beginnen overheden en instanties na te denken over manieren om testen en vaccinaties op een geordende en snelle manier te kunnen evalueren tijdens je reis. Op zich een logische stap omdat er meer en meer gereisd gaat worden en dat men door de verschillende test-certifcaten verloren gaat lopen. De Europese Commissie werkt op dit ogenblik aan een “coronacertificaat” om het vrije verkeer binnen de EU te faciliteren.

Hoe werkt het EU Digital COVID Certificate?

Dit document zal bewijzen dat een reiziger ofwel is gevaccineerd tegen corona,  ofwel corona heeft gehad ofwel een negatief test resultaat heeft. De twee laatste voorwaarden moeten discriminatie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden voorkomen. De Europese Commissie verwacht dat de lidstaten dit coronacertificaat dus niet gaan gebruiken als voorrecht om vrij te kunnen bewegen binnen de EU. Het dient enkel om die vrije beweging te kunnen faciliteren.

Het coronacertificaat is digitaal, maar je kan ook een papieren versie opvragen. Op die papieren versie staat dan de unieke QR code.

Waar kan je het EU Digital COVID Certificate krijgen?

Het Digital Green Certifcate zal gratis zijn, tweetalig en geldig in alle EU lidstaten. Hierdoor kan elke burger of inwoner van de EU vrijgesteld worden van quarantaine beperkingen. Het certificaat zal ook gelden voor IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

De Europese Commissie wil dat het coronacertificaat beschikbaar wordt op 1 juli.

Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig?

Het coronacertificaat zal gegevens bevatten van je naam, geboortedatum, datum van uitgifte en relevante informatie van je vaccinatie, test of herstel van corona. Deze gegevens worden in een beveiligde QR code omgezet zodat de gegevens veilig en authentiek zullen zijn. Deze QR code zal gescand en geverifieerd worden door de lidstaten. Het ontwikkelen van de software zal gecoördineerd worden door de Europese Commissie.

Alle certificaten zullen via deze software gecontroleerd kunnen worden. Belangrijk is wel dat de persoonlijke gegevens enkel beschikbaar zijn voor de lidstaat waar de reiziger woont. Dus het land van bestemming heeft geen toegang tot de gegevens, zij kunnen enkel de QR code scannen als bewijs.

Digital Green Certificate QR code
Credit pictures: European Commission

Wat vinden wij ervan?

Voorzichtig positief! Het coronacertificaat bevat de juiste elementen voor bescherming van persoonlijke gegevens. Er is ook aandacht om eventuele discriminatie te vermijden. Dus wat kan het EU Digital COVID Certificate voor jou betekenen? Het EU Digital COVID Certificate zal ervoor zorgen dat de gegevens die we toch sowieso moeten voorleggen wanneer we reizen in deze tijden, op een gestroomlijnde en veilige manier verzameld en geraadpleegd kunnen worden. Diegenen die vinden dat er te veel gegevens worden gevraagd, vergeet niet dat voor je identiteitskaart en paspoort zelfs je vingerafdrukken moet laten registreren. Dus het Digital COVID Certificate is een goede vooruitgang om gemakkelijker te kunnen reizen binnen de Europese Unie.

https://www.youtube.com/watch?v=GO8j1cUmyLY&ab_channel=EuropeanCommission

Heb je vragen over reizen op dit moment of de nabije toekomst? Contacteer ons gerust voor een persoonlijk gesprek.

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be
Of maak hier je afspraak

Geschreven voor Tom Vleugels

Credit foto’s en video: Europese Commissie

Update: 22 mei 2021

 

MAAK EEN AFSPRAAK