Zakenreizen? Same same, but different

Zakenreizen? Same same, but different

business travel

Waarom wij vinden dat zakenreizen essentieel zullen blijven, ondanks alle online mogelijkheden

Ik begin met een open deur in te trappen: covid19 heeft zakenreizen veranderd. We stellen de noodzaak van de reis veel meer in vraag en grijpen ook vaker naar de online meetings zoals Zoom. De impact hiervan hoeven we niet te overlopen. Wat telt is de toekomst!

Zoals iedereen wel aanvoelt, deze situatie blijft niet zo online. Videoconferencing, messaging, collaboration tools, document sharing… De laatste maanden hebben deze tools een enorme stijging van gebruikers gezien. Maar er is een grens aan wat een mens allemaal online wil en kan verwerken. “Zoom fatigue” is niet voor niks een begrip aan het worden. Voel je je echt deel van één van de “Teams” wanneer je thuis alleen achter je laptop zit?

Nu de wereld aarzelend heropent, zoeken we de horizon op, weg van het scherm. Zakenreizigers zijn altijd al waardevol geweest, net omwille van het menselijk contact. Niet alleen heeft dit contact een positief gevolg voor de mentale gezondheid (de mens is tenslotte een sociaal dier), dit heeft ook gevolgen voor zakelijk succes. Een face-to-face contact is 34 keer meer succesvol dan een email. Een video call heeft natuurlijk meer succes dan een simpele email, maar heeft nog lang niet de efficiëntie van echt menselijk contact. En dit zal altijd zo blijven. De stijl van de meeting zal waarschijnlijk wel veranderen (bijvoorbeeld geen hand schudden, maar een Japanse buiging of Thaise wai is een perfecte vervanging), de connectie en de interactie blijft hetzelfde.

Naast de mentale gezondheid en menselijk contact zijn er ook nog praktische overwegingen. Een deal die je zakencijfer kan verdubbelen, handel je niet online af. De niet-verbale communicatie aflezen kan de toekomst van je carrière of je onderneming bepalen. In zulke belangrijke gesprekken wil je de tegenpartij in het echt ontmoeten. En dan zwijg ik nog over de logistiek van een video call met iemand in een volledig andere tijdzone. Mentale fitheid kan cruciaal zijn tijdens een onderhandeling, maar hoe optimaal is die fitheid als je om 2 uur ’s nachts je video call hebt?

Het proces van een meeting zal nog meer gestroomlijnd worden. Een zo kort mogelijke meeting, zo efficiënt mogelijk, met aandacht voor de locatie. Niet alleen bereikbaarheid, maar ook ventilatie en veiligheid in het algemeen. Een gestroomlijnde meeting vraagt ook voor een gestroomlijnde zakenreis. Hierin kunnen wij je perfect in bijstaan. Van aanvraag tot terugkeer staan we voor je klaar om je zakenreis zo vlot mogelijk te laten verlopen, geheel volgens travel policy en voorkeuren.

Wil je weten hoe we dit doen? We nodigen je graag uit voor een gesprek.
☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be
Of maak hier je afspraak met ons.

 

MAAK EEN AFSPRAAK