Patagonië

Patagonië

torres-del-paine

Verdwalen tussen majestueuze pieken in het Nationale park Torres del Paine

Onze vertrekplaats is Puerto Natales. Een aangenaam stadje in het zuiden van Chileens Patagonië op een 3-tal uur rijden van de grootste stad in het zuiden van het land, Punta Arenas. Het is tevens onze uitvalsbasis op weg naar de natuurpracht van het tot de verbeelding sprekende Nationale park van Torres del Paine. Zondermeer één van de highlights op een rondreis in Patagonië.

Het zou zonde zijn om alleen maar een dagtrip te plannen naar het park voor een korte impressie. Het 242 duizend hectare tellende park heeft zoveel mooie geheimen te onthullen dat een langer verblijf gewoon aan te raden is. De optie die wij gedaan hebben, is het befaamde W-circuit. Het is een gemarkeerde route die je kan volgen langs de hoogtepunten van het park. Je bent in totaal 5 dagen, 4 nachten onderweg. We verbleven in eenvoudige refugio’s. Verwacht geen luxe maar alle basiscomfort is hier aanwezig. Voor de echte avonturiers zijn er verspreid over het park een aantal campings aanwezig. Wens je wat meer luxe kan je terecht in één van de betere hotels die er de laatste jaren zijn bijgekomen in het park.

Onontbeerlijk tijdens deze soms best pittige wandeltochten zijn goede, hoge wandelschoenen en goede waterdichte kledij. Het weer kan hier werkelijk alle kanten uit… letterlijk ‘4 seasons in 1 day.’ De wind kan ook soms fors uithalen dus neem best je voorzorgen voor dat je aan je avontuur begint.

Wij begonnen onze eerste dagtocht meteen met een hoogtepunt. De klim naar de ‘Torres del Paine’. De 3 granieten torens, die uitsteken in het landschap, domineren als het ware de hele omgeving. Afhankelijk van je fysieke conditie arriveer je hier na een 4-tal uren. Vooral het laatste gedeelte is steil maar de beloning is er ook naar. Het uitzicht op de granieten rotspartijen met ervoor het blauwgroene bergmeer is werkelijk subliem. De speciale kleur van het water wordt veroorzaakt door de erosie van de omliggende gletsjers.

Moe maar zeer voldaan bereiken we terug onze refugio na een grandioze eerste wandeldag. In het Torres del Paine national park kan je gemakkelijk 10 dagen wandelen als je het volledige circuit wil doen. Wij beperken ons tot de belangrijkste hoogtepunten. De 2de dag wandelen we langs het lange lago Nordenskjold. Het contrast van de kleur van het meer met de rest van het landschap en de steppen leveren de plaatjes op die zo kenmerkend zijn voor het ruige landschap van Patagonië. De tocht heeft wat minder hoogtemeters dan de 1ste dag en verloopt iets meer in de vallei. We naderen het uitzichtpunt op ‘los cuernos’. Letterlijk vertaald: de hoorns.

Net zoals de torres domineren deze adembenemende toppen de andere kant van het nationale park. De 3de dag is één van de zwaarste. We starten nog in de vallei, de zogenaamde ‘Valle Frances’. We wandelen nu letterlijk tussen de machtige bergketens en gletsjers. Alhoewel het een serieuze portie klauterwerk vereist, voel je dat er op elk moment weer een nieuw geheim zal onthuld worden van de eindeloze natuurpracht van dit park.

Het uiteindelijke uitzichtpunt aan campo británico is fenomenaal. Volledig rondom waar je kan kijken is het uitzicht overweldigend. De lange dag eindigt aan het azuurblauwe Lago Pehoe. De uitvalsbasis voor de laatste wandeldag. We zijn toch wat vermoeid na 3 intense wandeldagen maar laden ons graag weer op voor onze laatste tocht. Het is gelukkig gestopt met regenen. De wind is er wel nog en die heeft hier op elk moment vrij spel.

We wandelen praktisch de hele dag langs het Lago Grey. Einddoel is de gelijknamige Grey Glaciar. De totale oppervlakte bedraagt 270 km² maar net zoals overal ter wereld is ook deze ijsmassa zienderogen aan het slinken door de klimaatverandering. Als het weer het toelaat, kan je hier ook een kajak huren en onder begeleiding dichter bij de gletsjer geraken. Je kan ook opteren voor een boottocht over het volledige Lago Grey. Wij kiezen voor de wandeltocht tot aan het verbluffende uitzichtpunt. De immense ijsmassa doet je wel heel klein voelen hier. Een perfecte apotheose voor een onvergetelijke 4-daagse. Je kan het w-circuit zowel van west naar oost doen als van oost naar west.

Het park is verkozen tot 5de mooiste plaats ter wereld volgens National Geographic. Wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Torres del Paine bezoek je best tijdens onze wintermaanden tussen november en maart. Je kan het perfect bezoeken in een rondreis of roadtrip in het zuiden van Chili en Argentinië. (februari 2015)

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be

 

MAAK EEN AFSPRAAK