Kerala

Kerala

Kerala

God’s Own Country

Toegegeven, ik stapte toch met een bang hartje op het vliegtuig richting India. Enkele weken geleden (juli 2018) was Kerala, een provincie in het zuidwesten van het land getroffen door één van de zwaarste moessons van de voorbije 100 jaar. Gelukkig verloren de mensen hun moed niet. Ze hielpen mekaar met man en macht om alles weer op te bouwen in korte tijd. Dat is hun wonderwel gelukt en nu is dit kleurrijke deel van India weer helemaal klaar om de toeristen te ontvangen.

Ik was erg benieuwd en tegelijk ook een beetje sceptisch over wat me te wachten stond. Maar de erg hartelijke ontvangst met een brede glimlach in de aantrekkelijke havenstad Kochi nam meteen alle twijfels weg. Kochi ligt aan de tropische kust van Malabar en is het perfecte startpunt van je rondreis door Kerala. De geest van de vele Portugese, Nederlandse en Britse ontdekkingsreizigers dwaalt hier duidelijk nog rond.

De vele kleurrijke processies, historische dansen en theateropvoeringen vormen een rode draad in Kerala. Deze tradities worden levendig gehouden door de lokale bevolking over de religiegrenzen heen. Kerala is één van de meest groene provincies in India en gezegend met maar liefst 44 rivieren. Deze felle groene kleuren zijn dominant aanwezig in de hele provincie en zeker in de stad Munnar in het bergachtige binnenland. De uitgestrekte theeplantages en de aangenamere temperaturen maken van dit deel van het land een trekpleister voor de Indiërs zelf die op zoek zijn naar wat verkoeling. In het vlakbij gelegen prachtige Eravikulam National Park kan je een met uitsterven bedreigde geitsoort spotten, de zeldzame Nilgiri Tahr.

Een bochtige weg leidt ons naar een viertal uren later naar Thekkady, ook wel bekend als ‘spice city’. Kerala worden vaak in één adem genoemd met biologisch geteelde groenten en kruiden. De vele massala’s en curry’s worden gesmaakt. Wij brengen een bezoekje aan één van de biologische kruidentuinen in de omgeving waar we een deskundige uitleg krijgen over de diverse kruiden, groenten en fruit die weelderig groeien overal. Iedereen koopt wat kruiden om later thuis zelf aan de slag te gaan. Vele hotels in de regio en de rest van Kerala hebben trouwens hun eigen biolabel. Ze beschikken over eigen tuintjes, waarvan ze de opbrengst gebruiken voor de hotelgasten. Slim bekeken en op de koop toe nog gezond ook.

Welness is trouwens één van de voornaamste redenen waarom toeristen naar Kerala komen. De op eeuwenoude tradities gebaseerde ayurveda (leer van het leven) behandeling staat op het programma van bijna elk gevestigd hotel net zoals yoga en alle andere mogelijke welnesskuren.

Het hoogtepunt van onze trip in Kerala is ongetwijfeld een boottocht door de backwaters van Kerala. De backwaters zijn een ingenieus kanalensysteem verbonden met de zee. De rondvaart langsheen de vele smalle kanalen wordt ondernomen in één van de typische lokale rijstbarken en is een ware belevenis. De boten hebben alle comfort voor één of meerdere overnachtingen. Wij houden het op een rustige dagtocht vanuit Aleppey.

Vlakbij de backwaters ligt één van de mooiste stranden van het zuiden van India. De zee in het plaatsje Mararikulam nodigt uit tot een late avondduik in de lauwe Arabische zee. Ik ben getuige van een betoverende zonsondergang. De hoofdstad van Kerala is Trivandrum. Het is een charmante stad met heel wat groene parken. We bezoeken de weelderig versierde Padmanabhaswamy tempel uit 1733. Helaas mogen we niet binnen omdat het één van de heiligste tempels is van heel India en bezit een bijzonder kostbare tempelschat. Verblijven doen we niet in de drukke stad maar in het vlakbij gelegen Kovalam aan de kust. De rode vlag hangt hier vaak uit omdat de branding heel sterk is. Oppassen geblazen dus maar niet zo voor de lokale vissers, die elke ochtend en avond de visnetten uitgooien in de zee. Met vereende krachten proberen ze opbrengst op het droge te krijgen. Een hele onderneming en een mooie orgelpunt voor mij van deze leerrijke trip door Kerala.

Wil je Kerala of de rest van India zelf eens ontdekken, contacteer ons dan gerust. Wij stellen je reis volledig op maat samen. (september 2018)

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be

 

MAAK EEN AFSPRAAK