Colombia

Colombia

Colombia

Een land dat je betovert vanaf de eerste minuut en je niet meer loslaat

We landen op de moderne luchthaven van Bogotá, El Dorado. De hoofdstad met zijn 9 miljoen inwoners is de metropool en magneet voor de rest van het land. De economie ‘boomt’ in het land en met het vredesakkoord in zicht lijken de inwoners vleugels te krijgen. De energie straalt af op de mensen en ook op ons. We nemen de kabelbaan naar de heuvel Montseratte. Van bovenaf kijk je neer op een door smog omringde stad en krijg je een goed beeld van de complexe structuur van de stad waarin de inwoners zich een weg proberen te banen. De vele fietsers in het verkeer vallen me op. Ze hebben ook hun eigen fietsbanen wat toch echt uniek is in Latijns-Amerika. De smog in de straten staat in schril contrast met het goed bewaarde koloniale centrum met zijn vele gezellige straatjes, kleurrijke huizen en plazas. Voor het rijke verleden van het land kan je terecht in het prachtige goudmuseum: een absolute aanrader in Bogotá! Op nauwelijks een uurtje rijden, op voorwaarde dat het verkeer niet strop zit tenminste, ligt één van de highlights van Colombia, de zoutmijn van Zipaquira. Wat een huzarenstukje moet het geweest zijn om dit complex bestaande uit kilometers dikke zoutmuren onder de grond te maken. Het resultaat is verbluffend! De kruisweg en de ‘catedral de sal’ steken er letterlijk boven uit en weerspiegelen de magie van dit complex.

Een korte vlucht brengt ons naar Santa Marta in het noorden van het land. Santa Marta is de oudste stad van Colombia en tevens de toegangspoort tot het Tayrona National Park. Tayrona is zonder twijfel het Caraïbisch natuurparadijs van Colombia en wat dit park zo bijzonder maakt, is de ligging aan de voet van de Sierra Nevada de Santa Marta, het hoogste kustgebergte ter wereld. Het uitzicht vanuit onze ecohabs op de goudgele stranden en mystieke omgeving is werkelijk subliem.

Verder naar het noorden ligt Cartagena, een indrukwekkende havenstad met een rijk verleden. De vierde stad van het land, die gedomineerd wordt door indrukwekkende stadsmuren en forten, is één van de best bewaarde Spaanse koloniale centra van het continent.  Cartagena bruist werkelijk van de energie met zijn Afro-Caraïbische cultuur en salsamuziek.

Op nauwelijks 45 minuten varen van Cartagena liggen de ‘Islas del Rosario’. Het turquoise water is een welgekomen verkoeling na de hitte van de stad. Tijdens het snorkelen is het genieten geblazen van de vele prachtige koralen en gekleurde vissen. Op de terugweg van ‘Isla grande’ krijgen we een goed beeld van het moderne deel van Cartagena, ‘boca grande’ genaamd.

Als je Colombia hoort, denk je natuurlijk niet enkel aan de wielrenners Egan Bernal of Nairo Quintana, maar het land is natuurlijk ook één van de beste koffieproducerende landen ter wereld. Pereira ligt in het zuiden van land en het klimaat hier leent zich perfect voor de productie van koffiebonen. Nagenoeg de volledige oogst wordt geëxporteerd. We proeven een lekker kopje koffie na een interessante rondleiding op één van de plantages. De omgeving is ook bekend omwille van de vele waspalmen. Ze groeien enkel op een hoogte tussen 2400 en 2600 meter. Sommige exemplaren kunnen tot wel 60 meter hoog worden.

Een korte rit brengt ons naar het gezellige stadje Salento. Dit is tevens de uitvalsbasis voor een bezoek aan de groene Cocoravallei, waar je prachtige dagtochten kan maken en genieten van de vele mooie panorama’s die deze streek te bieden heeft. Afsluiten en helemaal tot rust komen doe je in één van de talrijke stijlvolle hacienda’s die Colombia rijk is. Met deze verbluffend mooie omgeving kan je pas echt spreken over ’room with a view’. Laat je eigen rondreis Colombia door ons uitwerken en wis net zoals mij alle vooroordelen over het land uit. Eens aangekomen in dit kleurrijke land wil je niet meer weg.

Viva Colombia!
(september 2016)

Meer weten over een rondreis door dit fascinerende land?

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
📧 mastersintravel@travel-experts.be

 

MAAK EEN AFSPRAAK