Ground control to major Tom?

Ground control to major Tom?

Met de SpaceX van Elon Musk en Virgin Galactic van Richard Branson zullen er de komende jaren wel mogelijkheden zijn om naar de ruimte te reizen. Maar dit zal duur zijn, relatief gezien risicovol en op dit moment nog niet aan de orde.

Maar waar kan je dan van de ruimte proeven? Er is Cape Canaveral in Florida, maar ook in Rusland en Kazachstan kan je een heel verrassende ruimte-ervaring beleven.

In Rusland kan je je ruimteontdekking beginnen in het Museum van Kosmonauten in Moskou en het Moscow Planetarium. In het museum kom je alles te weten over de ontwikkeling van het Russische ruimteprogramma en over het leven van de kosmonauten. Je ziet er ook die “andere” kosmonauten: de opgezette honden Belka en Strelka, de collega’s van meer bekende Laika.

Het Moscow Planetarium heeft 2 observatoria, een 4D cinema en het Sky Park. Je leert over de sterren, planeten, zwarte gaten, de Big Bang en onze eigen zon. Je kan er ook de tentoonstelling “Journey to the Stars” bekijken. Dit is een adembenemend avontuur over de geboorte van sterren en het ontstaan van sterrenstelsels.

Iets buiten Moskou vind je Star City. Hier trainden de kosmonauten voor hun reis naar de ruimte. In dit centrum zie je de centrifuge en levensgrote kopieën van verschillende ruimtetuigen, inclusief het bekende MIR ruimtestation. Met wat geluk ontmoet je er zelfs een echte kosmonaut!

De rest van Moskou is natuurlijk ook de moeite om te ontdekken. Bezoek zeker het Kremlin, de mooie metrostations en het Cold War Museum.

In Kazachstan heb je de site van Baikonur. Het Kosmodroom van Bajkonoer is de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Van hieruit worden de Russische raketten gelanceerd. Om deze site te mogen heb je de toestemming nodig van Roskosmos (Russian Space Agency). In het museum kom je alles te weten over deze aparte geschiedenis. Je kan ook de “memorial houses” bezoeken van Korolev en Gagarin. En natuurlijk: het lanceerplatform. Is je timing goed, dan zijn er zelfs mogelijkheden om een lancering van een Soyuz raket te observeren!

Dus in afwachting van een echt bezoek aan de ruimte, kan je toch al heel veel beleven van alles wat met ruimte te maken heeft. Wil je een ruimte-reis maken (waarmee ik bedoel een reis over de ruimte, niet naar de ruimte), contacteer ons gerust.

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
? mastersintravel@travel-experts.be

Photo by Anastasia Karandashova on Unsplash

 

MAAK EEN AFSPRAAK