Vancouver Island – parel van British Columbia

Vancouver Island – parel van British Columbia

(2015) Iedereen kijkt wel eens met grote ogen naar een natuurreportage op National Geographic. De bedenking die we daar dan bijna automatisch bij maken is: ‘Hoe mooi en spectaculair het ook is ‘hier geraken we toch nooit in ons leven’.

Toegegeven, om op deze bestemming te geraken, ben je wel even onderweg. Telegraph Cove ligt in het uiterste noorden van Vancouver Island. Dit is tevens de startplaats van onze dagexcursie langs de waanzinnig mooie en ruige fjorden van Knight Inlet.

We stappen aan boord van een comfortabele boot in het gezelschap van een kleine groep (maximaal 12 personen) met een ervaren gids en kapitein. Onmiddellijk voel je dat er een positieve spanning aanwezig is. De gids gaat vooral op zoek naar het spotten van grizzlies in hun natuurlijke habitat.

Gelukkig vervelen we ons onderweg geen seconde, want in de verte zien we 3 orka’s hoog opspringen uit het water. Dan voel je je opeens heel klein worden maar wat een adembenemend schouwspel!

Nadat we bekomen zijn van dit prachtig schouwspel, spotten we in de verte onze eerste grizzlybeer. Met onze verrekijker krijgen we ‘haar’ in het vizier. Het blijkt inderdaad om een vrouwtje te gaan. Ze is op zoek naar voedsel maar dat blijkt geen sinecure te zijn volgend de gids. Er is een schaarste aan zalm dit jaar maar de beren passen zich wonderwel aan en hebben hun voedingspatroon de afgelopen jaren gewijzigd. Ze zijn nu minder afhankelijk van de jaarlijkse zalmentrek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen honger meer hebben. Ze moeten uit de bergen naar de oevers komen op zoek naar voedsel. Ze voeden zich met alles wat ze kunnen vinden, voornamelijk mossen, grassen en af en toe eens een lekker krabbetje.

Na de lunch stappen we over op speciaal voorziene boten om ons dichter bij de beren te brengen. De gids en de kapitein duwen de boot in het ondiepe water dichterbij de oever. Vanop een afstand zien we enkele volwassen beren, die langs de oever van ‘knight inlet’ op zoek zijn naar voedsel.

We zien ook een jong mannetje, dat rustig aan de rand van het water wandelt. We zijn genaderd tot op amper 20 meter. Dit is echt met geen pen te beschrijven. De jonge grizzly laat zich gewillig fotograferen. Je kan er naar blijven staren na een 7 uur durende toch op het water.

Wat een unieke belevenis in een prachtig kader overigens. Moe, maar voldaan varen we terug. Op de terugweg zien we in de verte nog een walvis opduiken uit het water. En een jong zeehondje probeert tevergeefs onze boot te volgen.

Vancouver Island kan je bezoeken in een combinatiereis West Canada en British Columbia.

Moet je zeker eens gedaan hebben. Meer weten, contacteer ons!

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
? mastersintravel@travel-experts.be

(september 2014)

 

MAAK EEN AFSPRAAK