Kroatië

Kroatië

Kroatië is een gevarieerd land, maar de meesten blijven toch aan de spectaculaire kust. Ik (Tom) mocht met een groepje reisagenten het stukje tussen Dubrovnik en Split ontdekken met een huurwagen.

We vliegen op Dubrovnik, waar we verblijven in een mooi resort aan de zee op een paar kilometer van Dubrovnik. De stad Dubrovnik is een unieke historische stad en dat merk je ook aan het aantal bezoekers. Maar geen nood, je waant je nog steeds in King’s Landing. Vanuit de haven kan je ook een uitstap maken naar het eilandje Lokrum. Een mooi park-eiland met loslopende pauwen en konijnen.

Wil je wat verder weg zitten van de drukte van Dubrovnik, kan je verblijven in een van de rustige dorpjes aan de Dubrovnik Riviera. Vanuit sommige dorpjes (zoals Cavtat) zijn er boten naar Dubrovnik, ideaal voor een leuke daguitstap. In de regio heb je ook enkele uniek gelegen restaurants!

Als je rijdt van Dubrovnik naar Split moet je ook door een klein stukje Bosnië. Veel valt hier niet te zien. Maar verder onderweg heb je tal van gezellige stadjes met een rijke cultuur. Zo heb je bijvoorbeeld Ston, bekend van zijn oesterkweek en vestingwerken.

Brac is een van de grootste Kroatische eilanden. Het landschap op het eiland is woest en bezaaid met pittoreske dorpjes. De zee is er, zoals overal, stralend fel blauw. De Gouden Hoorn is een punt strand, waar je langs 2 kanten de zee hebt.

Einddoel van onze mini-roadtrip is Split. Een grote havenstad met een mooi historisch centrum. Dit historische centrum eigenlijk het overblijfsel van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus. Deze keizer, berucht geworden door zijn christenvervolgingen, bracht hier de laatste jaren van zijn leven door. Na zijn dood geraakte het paleis in verval en word het immense gebouw het centrum van Split.

Niet ver van Split heb je het Krka Nationaal Park. Het park vermengt op een eigen manier de prachtige natuur (de watervallen) met geschiedenis (een soort Bokrijk met watermolens). Het nationale park wordt druk bezocht, ook door Kroaten.

Daarnaast heeft deze regio ontelbare historische stadjes, zoals Sibenik en Trogir.

Kortom, Kroatië heeft een rijke geschiedenis en prachtige blauwe zee. Het zuidelijkste deel van KRoatie tussen Dubrovnik en Split is misschien wat minder gekend, maar echt de moeite waard om te ontdekken.

Wil je ook dit stukje Kroatie ontdekken? Contacteer ons gerust.

☎ 0486 55 39 59 / 0486 17 31 44
? mastersintravel@travel-experts.be

(mei 2018)

 

MAAK EEN AFSPRAAK